Newsweek: Битката за Часов Яр е съществена, решаваща част от потенциален домино ефект

Продължаващите битки около източноукраинския град Часов Яр може да се окажат една от най-важните битки на войната, тъй като силите на Москва настояват да постигнат нови печалби, преди украинските части да могат да поемат ново пренасищане с американска военна помощ, пише Newsweek. Пакетът беше забавен с месеци от партизански маневри във Вашингтон.

Руските сили продължиха настъпателните операции към Часов Яр през последните дни, според последната актуализация на бойното поле на Института за изучаване на войната (ISW). Мозъчният тръст написа през март, че превземането му „ще предложи на руските сили ограничени, но не незначителни оперативни ползи, ако успеят да го постигнат“. Нейната най-нова карта на бойното поле показа многопосочно движение на Русия на запад и север от Бахмут.

Часов Яр се намира на шест мили западно от Бахмут, разрушеният град, превзет от руските сили през май 2023 г. след продължило месеци и кърваво съревнование. Тази част от източния район на Донецк е гореща точка за сражения от 2014 г., когато Москва превзе Крим и подклажда сепаратисткия бунт в Украйна.

Градът е важен център за Киев от 2014 г. и е дом на важна военна болница, а по-късно и щаб на операцията на съвместните сили срещу Русия и нейните местни поддръжници.

„Руско превземане на Часов Яр би било по-значимо от оперативна гледна точка от руското превземане на Авдиевка“, пише ISW, но добавя, че „не прогнозира, че руските сили ще превземат Часов Яр бързо, ако изобщо могат да го превземат“.

Така или иначе, битката за града може да се окаже ключова. Проукраинският анализатор Раду Хосу написа в X (Twitter) че руска победа в Часов Яр може да накара Москва да използва „умореното от война западно население и вътрешнополитическото напрежение на всяка европейска държава“, за да създаде международен натиск за „ несправедлив, нечестен, морално обезоръжаващ мир."

„Битката за Часов Яр е съществена, почти решаваща част от потенциален домино ефект, който със сигурност никой от нас не иска“, добави Хосу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа